2016. április 22., péntek

Manapság a kötés, horgolás egyre ritkább

Kötés, horgolás
Sajnos ma már egyre kevesebben művelik a kézimunkázás csodálatos tevékenységét, pedig nincs annál pompásabb, kedvesebb ajándék, mint egy saját készítésű kötött sapka vagy sál, esetleg egy elegáns pelerin vagy pulóver. De a kézzel horgolt csipke is egy életre szóló ajándék lehet.

 Az idősebb korosztály tagjai közül bizonyára sokan emlékeznek a kedves rokon vagy szomszéd nénire, aki egyszer csak megjelent az ajtóban, kezében egy szép kis horgolt vagy hímzett terítővel, amelyet ajándékba hozott, azzal a pár szóval, hogy ez még sokáig meglesz, erről emlékezni fogtok rám. És milyen igaza volt! Sok esetben az ajándékozónak már csak az emléke él bennünk, viszont a gyönyörű terítő vagy csipke ott díszeleg a lakásban és általa még szebbnek, meghittebbnek tűnik a helyiség. 

Manapság már egyre kevésbé, de nagyanyáink, illetve anyáink még ezeket a dolgokat keményítették és szépen kivasalták, amit napjaink háziasszonyai már lecsökkentettek a mosásra és a vasalásra. Ki ne emlékezne arra, hogy az édesanyja által szépen kikeményített és kivasalt díszpárnára nem volt szabad feküdni, nehogy összegyűrődjön? A horgolt abroszok, terítők, csipkék lényegében még ma is minden lakásban megtalálhatóak, amelyeknek nagy része öröklött vagy ajándéktárgy.

A régi időkben például a házi szőttes terítőket is kihímezték a lányok, asszonyok, a minták leginkább tájegységenként változtak, de a legtöbb helyen a virágmintákat alkalmazták, valamint a monogramjukat varrták bele a különféle törülközőkbe, konyhai törlőkbe. Ezek aztán anyáról leányra öröklődtek, hiszen annyira szépek, hogy nem fogták be használatra őket, hanem eltették a gyermekeik számára.