2015. augusztus 14., péntek

Kalapok és egyéb fejfedők

Kalapok a mindennapi viselethez
A kalapok hozzátartoznak a mindennapi viselethez. Nemcsak a divat miatt, de a praktikusságuk miatt is igen népszerűek. Nyáron kiválóan védenek az erős napsütés ellen a nagykarimájú szalmakalapok, máskor pedig az eső ellen kell védelmet biztosítsanak. Az ásatások során előkerült cserépdarabokon levő rajzokból tudjuk, hogy már az ókori görögök is hordtak kalapot. 
Bár akkor még főleg a nőkre volt jellemző a különböző díszes kalap viselése. A férfiak csak vadászatok alkalmával viseltek ilyen fejfedőt, illetve a csatában is hordtak sisakot, aminek az ütések elleni védelem volt a fő szerepe. Aztán a középkorban igen nagy divatja lett a különböző díszes, túlcicomázott kalapoknak. Mind a nőknél, mind a férfiaknál szokás volt a kalap viselése. A női kalapok igen különös alakúak voltak, néha igen nagy karimával, máskor helyes csúccsal voltak ellátva.
 A kalapokat fátylakkal, selyemszalagokkal, sőt, a tehetősebbek gyöngyökkel és gyémántokkal díszítették. A kalapoknak több funkciójuk is van. Amellett, hogy védelmet nyújt az időjárási viszonyokkal szemben, még társadalmi és vallási szimbólumokkal is bír ez a viselet. A középkor második felében, a hölgyek által viselt kalapok igazi műalkotások voltak.
Hol egy több árbocos hajóra hasonlítottak, amin még ágyúk is voltak, hol egy léghajóra. Angliában eközben a praktikus viseletet részesítették előnyben és a túlcicomázott díszes fejfedők helyett, az egyszerűbb, kényelmesebb viselet kapott szerepet. Kalap nagyon sokféle anyagból készülhet, attól függően, hogy milyen funkciót szánnak neki. A napsütés ellen a széles karimájú szalmakalap véd a leginkább, ami kiválóan szellőzik közben.
 A hideg ellen azonban prémes kalapokat készítenek. A kalapok díszítése is eltérő volt. Minden nemzet más és más kalapot és díszítést visel. A magyar kalapok jellemző dísze volt a darutoll, amit a kalap bal oldalára tűztek. Azért a baloldalra, mert itt nem zavarta a tulajdonosát kardforgatás közben. Ez a hagyomány a mai napig is fennmaradt, ugyanis a mai kalapokon is baloldalon van a dísztoll helye. Ma már azonban csak hagyományőrző eseményeken, népi ünnepeken díszítik ilyesmivel ezeket a fejfedőket. 
A kalapok előállítása is többféle módon történik, de mind a mai napig a nemezelt kalapok a legjellemzőbbek. Ezeket általában nyúlszőrből, a drágábbakat pedig gyapjúból, teveszőrből, esetleg hódszőrből készítik. Az ismertebb kalaptípusok közé tartozik a Fedóra, a keménykalap, a cilinder és a mexikói nagykarimájú sombrerók. Ezeken kívül azonban, még rengeteg típusú fejfedő van, amelyek egy-egy kultúrára vagy vallási csoportra jellemzőek.